Ukrainain Ecologies

Коріння слова «екологія» походить від грецького «oikos» (що означає «дім» або «середовище»). Під час війни Російської Федерації проти України ми бачимо численні форми насилля: знищення життів, природних світів та їх взаємозв’язків. Різноманітні середовища, їх багатовидові стосунки й мови вираження опиняються у небезпеці. 

В той час, як повномасштабне вторгнення оприявнило екстрактивний і колоніальний характер впливу на довкілля, переосмислення знання про українські екології набуло особливої актуальності. Фокусуючись на міждисциплінарній співпраці мистецтва, гуманітаристики та науки, ми прагнемо підтримати створення проєктів, що присвячені збереженню або оприявненню впливу війни на навколишнє середовище України.

Які вони, українські екології? Як ми можемо їх захистити? Що означає займатися екологічною практикою під час війни? До яких практик звертаються ті, хто працює з екологічними викликами через гуманітаристику та мистецтво? Що може підважити антропоцентричну перспективу воєнної реальності?